You are here: Начало » Новини » Новини 2015 година
Сряда, 01 Дек 2021

Новини 2015 година

Е-мейл Печат ПДФ

 

 

 

ПРИКАЗНА КОЛЕДА 2015


Децата с бъбречни увреждания или заболявания са пациенти на болничните заведения още в ранна детска възраст. В продължение на седмици, месеци и години те са подложени на оперативни интервенции, жизненоважни манипулации или на мъчителни процедури на хемодиализа. Поставени са в ситуации на неизвестност, страх и незнание.

Необходимо е да намалим този стрес и напрежението у малките пациенти.Необходимо е да променим негативното отношение на децата към болничните заведения, където прекарват продължително време от детството си. Липсата на дейности в тази посока, както и родителския ни опит, ни провокира за трета поредна година да организираме провеждането на инициатива „Празнувай с нас“ - „Приказна Коледа“ .

Инициативата обхваща около сто деца в четири детски клиники на територията на град София - Клиника по педиатрия към МБАЛ ТОКУДА,Клиника по детска нефрология и хемодиализа към СБАЛДБ и Клиника по детска урология към УМБАЛСМ Н.И.ПИРОГОВ – София.

Тя допълва провежданата през годината инициатива „Играй и твори – с нас“ и спомага да бъде обединена медицинската „психологическата и в голяма степен духовната работа, за да могат тези малки хронични герои да пораснат и да станат едни социално здрави хора, които вървят по своя, понякога малко по-труден път в живота, гордо вдигнали глава като достойни човешки същества


Необходимите средства за провеждане на инициативата възлизат на 2 100 лева, както следва:

 

1.Провеждане на три куклени постановки с гостуване на Дядо Коледа в размер на 600 лева

2.Закупуване на подаръци - 300 лева

3.Лакомства за празника – 300 лева


Всеки, който желае да подкрепи инициативата може да дари на:

BIC: FINVBGSF
IBAN : BG34FINV91501004434320
Банка : Първа Инвестиционна Банка
Адрес : гр. София
Получател: Сдружение „ Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания”

 

 

 

 


На 31 октомври 2015 година, за четвърта поредна година стартира инициатива "Играй и твори с нас" 2015/16 година.


 

 

Децата със своите желания и настроения дават темите за предстоящите посещения.

Надяваме се и през тази година да подкрепите и радвате децата от болничните заведения за бъбречни увреждания и заболявания.


Първите посещения ще се извършат на:

 

  • 31 октомври 2015 - Клиника по детска нефрология - бул. "Иван Гешов" от 10 до 12 часа
  • 1 ноември 2015 - Клиника по детска урология /Пирогов/ - от 10 до 12 часа.

 


През месец ноември ще бъдат извършени посещения на:


 

  • 14 и 28 ноември - Клиника по детска нефрология
  • 15 и 29 ноември - Клиника по детска урология

 


Всеки, който желае да участва в тези посещения, нека заяви участие до 31 октомври ел.адреси: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .


Посещенията ще бъдат водени от Мадлен Ефтимова, като във всяко едно посещение се включват до четирима доброволци.

Благодарим на всички за подкрепата!

 

 


 

 

 

 

На 27 ноември 2015 се проведе среща с др.Вълкова и др. Тодорова от Министерство на здравеопазване.


 

 

Изготвения текст по проект „Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве” и направените препоръките на участниците във Фокус групи са представени на вниманието на представители на Министерство на здравеопазване.


По време на срещата стана ясно, че в края на годината се предвижда сформиране на Междуведомствена комисия, която да започне изработването на Наредба за учебните заведения, съдържаща отделна глава за санитарните помещения.


Изготвения текст по проект " Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве" от работната група ще бъде използван при изработването на предстоящата Наредба за учебните заведения.


По време на срещата бяха обсъждани и въпроси касаещи здравните кабинети в учебните заведения, въвеждането на програма за повишаване здравната култура на децата и възможностите за осигуряване на диетично хранена на децата с бъбречни заболявания в детските градини.


В проведената среща взеха участие Мадлен Ефтимова и Веселина Джамбазова.

 

Благодарим на др.Вълкова и др.Тодорова за отделеното внимание.


 

 

 

Проект "Чисти санитарни помещения в учебните заведения.Предизвикателство или грижа за детското здраве."


 

Проведена е  пресконфeренция за проведените дейности към 9 октомври, а именно


Дейност:Организиране и провеждане на три Фокус групи


1. Фокус група представители на институциите

2. Фокус група медицински специалисти и педагози

3. Фокус групи родители


В резултат на което са проведени три Фокус групи и е изготвен доклад  от проведените дискусии с обобщена информация от направените препоръки и предложения на участниците.


1.Акценти от проведените Фокус групи:


МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И ПЕДАГОЗИ


„Учителите споделиха, че доста подобрение в последните години по отношение на вида и ремонта на тоалетните, но има множество проблеми, които стоят пред чистите и добре изглеждащи помещения и редовната им употреба от децата.”


„От друга страна масово, ремонтираните тоалетни не са съобразени в максимална степен с физиологическите нужди на децата. Например мивките са високи за децата и те не могат да ги затварят добре, водата тече и след използването им, децата се подхлъзват по плочките, падат и стават инциденти.”


„Лекарите споделят от практиката си, че децата стискат най-често, защото им е мръсно, някой им влиза, докато са в кабинката, и това ги притеснява, както и защото майките им забраняват да ползват тоалетните, защото са мръсни. „


РОДИТЕЛИ


„Мокрите подове с настилка от плочки също са проблем за родителите – те са хлъзгави и децата падат. Дезинфекцията в тоалетните не е на ниво. Случва се да се дезинфекцира със силни препарати, които са в концентрат и не се разреждат в неправилни пропорции и могат да създадат и други проблеми. Групата на родителите потвърди, че обема деца е голям и персонала не е достатъчен, за да се почисти след толкова много деца.”


ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИНСТИТУЦИИТЕ


„Един от основните проблеми според тях е , че няма приемственост между условията в детската градина и тези в училището, и от там нататък започват проблемите. Друг генерален проблем, специално за столицата е тенденцията да се натрупват много ученици в централните училища, а и струпването на многото деца води до по-мръсни и по-трудно поддържани тоалетни, тъй като човекопотока е много голям. Обема на деца в едно училище не е съобразен с реалните нужди на децата по отношение на свободния им достъп до санитарните помещения.”

 Дейност:Подготовка и провеждане на работни срещи, за изработване на текст към нормативен документ

 

Сформираната работна група проучва и обсъжда материали и документи, които да подпомогнат изготвянето на примерен текст към нормативен документ. Провеждат се четири работни срещи, в които участниците в работната група изработват текст към примерна наредба. Към момента участниците в работната група обсъждат последни предложения и допълнения.


Акценти от изработвания текст към проекто документ.


В училищата трябва да бъде осигурен достъп на децата с увреждания до специални санитарни помещения.


Санитарните помещения трябва да са разделени на санитарни помещения за момчета и за момичета


Във всяко училище трябва да има поне една самостоятелна кабинка определена само за децата с увреждания отговаряща на наредба № 6 от 26.11.2003 г..за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.


Всяка кабинка трябва да е оборудвана с тоалетна чиния, със седалка, капак и работещо промиващо устройство, поставка за тоалетна хартия , кошче за отпадъци.


Санитарните помещения трябва да са оборудвани с умивалници , смесител за топла и студена вода с минимум по един стенен автомат за сапун и устройство за подсушаване на ръце или устройство за хартиени кърпи за еднократна употреба и кошче за боклук.

 Дейност:Провеждане на анкети

Към настоящия момент са провеждат анкети в училища на територията на град София.

 

 

 

 

Предстои провеждане на срещи с представители на институциите, за представяне на подготвения текст.

 

 

 

 

Проведената пресконференция бе отразена от:

 

http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-sofiya/kakvi-riskove-kriyat-uchilishtnite-toaletni

 

http://www.dnevnik.bg/…/2625431_roditeli_nastoiavat_za_chi…/


http://www.fbr.bg/read.php?n=39819

http://www.mediapool.bg/120-000-detsa-ne-polzvat-redovno-uc…


http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1512453

http://www.cross.bg/bubrechni-roditeli-detza-1483720.html…


http://www.moreto.net/novini.php?n=303449


http://news.vratza.com/?id=2142096&adate=


http://www.dnes.bg/…/roditeli-nastoiavat-za-higiena-v-uchil…


http://vsichkitenovini.eu/120-000-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0…/

 

 

 

 

 

 

 

Проект "Чисти санитарни помещения в учебните заведения.Предизвикателство или грижа за детското здраве."


 

финансиран в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014

 

На 3 октомври и 4 октомври се проведоха предвидените по проект четири работни срещи.Работната група изработи Проект на Наредба за изискванията към санитарните помещения в училищата и обслужващите звена.


В предстоящата дни предстои приемане и обмисляне на последни предложения от участниците и нормативно оформяне на наредбата.


Благодарим на екипа на хотел БудаПеща, който се погрижа за работната и делова обстановка.


Благодарим и на участниците!

 

 

 

 

 

 

Проект "Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве." финансиран в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014


Гарантиране чистотата на санитарните помещения е от съществено значение за всички деца.

Съобразно планираните дейности по проекта се проведоха дискусии в хотел БудаПеща:


С участието на представителите на институциите на 29 август от 10,30 часа
;

С участието на Медицинските специалисти и педагози на 30 август от 10,30;

С родителите на деца с бъбречни заболявания на деца в училищна възраст на 30 август от 14 часа.

 


 

Дейността ще приключи с подготвяне на доклад съдържаща  обобщена информация от проведените дискусии.

 

Благодарим на участниците в дискусиите!

 

 

 

 

 

Мисия щастливи деца


На страницата на Информационният портал за неправителствените организации (НПО) бе публикуван материал за Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания, подготвен в рамките на стажантската програма на www.ngobg.info.


Благодарим на Ралица Николова и Снежана Евстатиева , за проявения професионализъм.

  


Reach for Change Bulgaria - Промяната.Проектът на Родители на деца с бъбречни заболявания не преминава на следващ етап.

27 проекта продължават в конкурса.

 

Информация, за конкурса можете да видите на:
http://bulgaria.reachforchange.org/bg

 

 

 

 

 

Проект "ЧИСТИ САНИТАРНИ ПОМЕЩЕНИЯ.ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ИЛИ ГРИЖА ЗА ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ."

 


 

 

„Проектът Чисти санитарни помещения. Предизвикателство или грижа за детското здраве - се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Проектът дава възможност на засегнатите страни – родители, педагози, медицински специалисти, представители на институциите не само да изкажат и споделят своя опит, виждане и мнение по отношение на санитарите помещения в учебните заведения, но да вземат активна позиция.Те – засегнатите страни ще имат възможност да изработят текст към нормативна наредба, който да представят на вниманието на власт имащите за припознаване и бъдещо прилагане.


Проектът ще се проведе в рамките на шест месеца от месец юни до месец декември 2015 година.


Повече информация за Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., можете да видите на:www.ngogrants.bg.

 

 

 

 

 

 

Промяната


 

 

Проeктът на Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания преминава на следващ етап.

Необходима e промяна в здравната култура на децата. Ние можем да направим тази стъпка.

Информация, за конкурса можете да видите на:
http://bulgaria.reachforchange.org/bg

 

 


 

 

 

"Играй и твори с нас" 2015/16


 

Екипът на сдружението има амбиции за четвърта поредна година да радва децата от Клиника по детска нефрология и хемодиализа и Клиника по детска урология от месец октомври 2015 до месец май 2016 година.


Минималните средства,за реализиране на инициативата в рамките на четири месеца възлизат на 500 лева. Необходими за закупуване на играчки и творчески материали, които в края на инициативата се даряват на децата в Клиниките.


Всеки, който желае да ни подкрепи,може да дари на:

BIC: FINVBGSF
IBAN : BG34FINV91501004434320
Банка : Първа Инвестиционна Банка
Адрес : гр. София
Получател: Сдружение „ Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания”Всеки, който иска да участва, чрез дарение на игри или творчески материали, нека ни пише на ел. поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.


Нека, направим децата в болничните заведения поне за миг по -  щастливи.


 

 

 

" Промяната"

 


 

За втора поредна година сдружението кандидатства с проект по конкурса "Промяната".


Проектът, който подготви сдружението е свързан със създаването на програма в подходящ и интересен вид за децата в ранна детска възраст в електронен, вербален и визуален вариант, която да повиши здравната им култура.


Считаме, че това е начина да научим децата ни да пазят собственото си здраве, здравето на своите съученици и на децата с увреждания.


Информация за конкурса можете да видите на:http://bulgaria.reachforchange.org/bg/

 

 

 

 

 

 

" Първи юни - да дарим усмивки на децата" 2015


 

Скъпи приятели,

Инициатива " Първи юни - да дарим усмивки на децата" ще се проведе на:

27 май 2015 - Клиника по детска нефрология и хемодиализа
29 май 2015 - Клиника по детска урология

Имаме амбициите да зарадваме децата с кукления моноспектакъл „Златната рибка”.

Благодарим за подкрета на фармацефтична компания, дарила сума за кукления моноспектакъл.

 


 

Честит 24 май! 

КИРИЛ   И   МЕТОДИЙ


БРАТСКИТЕ  НАРОДИ  С  БУКВИ  КОЙ  ДАРИ?
КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ  -  БРАТЯТА  ДОБРИ.
ДНЕС  ВЕНЦИ  ИМ  ВИЕ  ЦЯЛАТА  СТРАНА.
С  ГОРДОСТ  СЛАВИМ  НИЕ  ТЕЗИ  ИМЕНА.

УЧИЛИЩНАТА  СТАЯ  СВЕТИ
ТЪРЖЕСТВЕНО  ВЪВ  ТОЗИ  ЧАС.
НАВРЕД  ЦВЕТЯ,  НАВРЕД  БУКЕТИ
И  ГРЕЙНАЛИ  ОЧИ  КРАЙ  НАС!

И  СЯКАШ  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ
БЕЗМЪЛВНО  СЛИЗАТ  ОТ  ПОРТРЕТА
И  ТРЪГВАТ  РЕДОМ  СЪС  НАРОДА
ПОСРЕД  БОЖУРИ  И  ЛАЛЕТА.Автор: Веса  Паспалеева

 

 

 


 

"Първи юни - да дарим усмивки на децата" 2015


Необходимо е да се извърви дълъг път, за да бъдат убедени хората и организациите, че сдружението  помага на децата в нужда.


За четвърта поредна година имаме амбициите да организираме инициатива "Първи юни - да дарим усмивки на децата". Тя - инициативата е свързана с провеждане на празненства в Клиники за лечение на деца с бъбречни заболявания на територията на град София.

 

Необходимите средства са, както следва:

  • Моно спектакъл "Златната рибка" - 1 000 лв.
  • Подаръци - 720 лв.
  • Празнични торти и лакомства - 420 лв.Всеки, който има желание да намали болката на децата в болничните заведения , може да ни подкрепи на:


BIC: FINVBGSF
IBAN : BG34FINV91501004434320
Банка : Първа Инвестиционна Банка
Адрес : гр. София
Получател: Сдружение „ Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания

 


 

 

"Играй и твори - с нас“  2014/15 година


Уважаеми приятели,

 

Записванията за посещение през месец април  2015 са преустановени.

 

Благодарим, за подкрепата!

 

 

 


"Играй и твори - с нас“  2014/15 година


Уважаеми приятели,


Посещение през месец април  2015 ще се провеждат на:

18 и 25 април - Клиника по детска нефрология

19 и 26 април - Клиника по детска урология.

 

 

Благодарим, за подкрепата!

 

 

 


"Играй и твори - с нас“  2014/15 година


Уважаеми приятели,

 

 

Записванията за посещение през месец март 2015 са преустановени.

 

Благодарим, за подкрепата!

 

 

 

 

Световен ден на бъбрека под надслов „ Има надежда


Пресконференция

 

Начало: четвъртък, 12 март 2015, 10.00 часа

Край: четвъртък, 12 март 2015, 11.00 часа


Организатор: Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания

Тема: Световен ден на бъбрека под надслов „ Има надежда 

Участници:


Д-р. Русинов – детски нефролог към СБАЛДБ „ проф. Ив.Митев ” - София


Д-р. Момчилов - детски уролог към УБАЛСМ „ Н.И.Пирогов ”- София


Ани Бахчеванова – Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания

 

Веселина Джамбазова – Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания


Катя Попова – Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания


Мадлен Ефтимова – водещ на пресконференцията

 

 

 


"Играй и твори - с нас“  2014/15 година


Уважаеми приятели,


Записванията за посещение през месец февруари 2015 се преустановяват.

 

 

Благодарим, за подкрепата!

 

 

 


"Играй и твори - с нас“  2014/15 година


Уважаеми приятели,


Записванията за посещение през месец януари 2015 се преустановяват.

 

 

Благодарим, за подкрепата!

 

 

 


Честита Нова Година


 

 

Да бъде мирна и честита!
Да бъде спорна и добра!
Полята нека да са пълни с жито,
градините със плодове, цветя!
И нека всичките да сме щастливи,
и нека да сме малко по-добри!
Предишната година си отива,
а новата с надежда ни дари -
да бъде много по-добра, успешна
за целия ни български народ!
И нека всички ние да я срещнем
със вяра в по-добрите дни!

Автор: Ани Дюлгерова

 

 

 

 

"Играй и твори - с нас“  2014/15 година


Уважаеми приятели,


Посещенията през месец януари 2015 ще се извършват по следния график.

 

 

Благодарим, за подкрепата!